Ondernemers opgelet, er zijn oplichters actief: TM Benelux doet aan acquisitiefraude met domeinnamen

Het was een tijdje stil, maar ze zijn weer actief. Trap er niet in!

Ondernemers en zelfstandigen zonder personeel doen er verstandig aan om de naam TM Benelux niet alleen te onthouden, maar ook te vermijden. Dit bedrijf – op papier gevestigd in Brussel – maakt zich namelijk schuldig aan acquisitiefraude met betrekking tot domeinnamen. Het doel is om jou langdurig op te zadelen met een waardeloze domeinnaam tegen een veelvoud van de marktconforme prijs, want in zekere zin smijt je honderden euro’s over de balk voor niks als je besluit om met TM Benelux in zee te gaan. Hoe gaat dit bedrijf te werk, en waar moet je op letten?

Het is bedrijven en zelfstandigen zonder personeel een doorn in het oog: oplichters die zich voordoen als expert op het vlak van intellectuele eigendomsbescherming die ongevraagd telefonisch of per mail contact opnemen over domeinnamen die vrijwel identiek zijn aan die van jouw bedrijf.

Maar waarom zouden ze jou hierover benaderen? En wat willen ze eigenlijk van je?

Dure contracten aansmeren met smoesjes over niet-bestaande kopers

In de basis komt het verhaal praktisch altijd op hetzelfde neer. Kwaadwillenden zouden op het punt staan om sterk gelijkende domeinnamen te kapen, met potentiële imagoschade voor jouw bedrijf tot gevolg. Jij hebt bijvoorbeeld de website naamvanjouwbedrijf.nl in jouw bezit, maar iemand heeft het kennelijk op naamvanjouwbedrijf.org gemunt. En dat is schrikken, want daar zit je natuurlijk helemaal niet op te wachten.

Gelukkig is er nog nét de mogelijkheid om dat proces te blokkeren, en daarbij maken de oplichters vaak gebruik van termen als het (overigens niet-bestaande) ‘eerste registratierecht’. Het uitgangspunt is dat jij er op het allerlaatste moment nog voor kunt kiezen om de betreffende domeinnaam zélf te kopen.

De vermeende imagoschade is daarmee afgewend, maar daarmee is de ellende niet voorbij. Jij betaalt voor deze domeinnaam namelijk een veelvoud van de marktconforme prijs, en je zit bovendien vast aan een langlopend contract. En zo betaal je gerust tien jaar lang voor een domeinnaam en ben je al snel vele honderden euro’s lichter.

En dan hebben we de spreekwoordelijke kers op de taart nog niet benoemd: er zijn überhaupt geen kapers op de kust, dus het hele verhaal is van A tot Z verzonnen. Het kopen van de extra domeinnaam is in zekere zin dus nog waardeloos ook, want er had anders geen haan naar gekraaid. 

Bovendien is het contract dat je afsluit een zakelijk contract, en het nadeel aan zakelijke contracten is dat deze zich een stuk lastiger laten ontbinden dan contracten tussen particulieren en bedrijven. Bewijs maar eens dat het verhaal op basis waarvan het contract tot stand is gekomen op verzinsels berust.

Hieronder de Bron en link naar het hele artikel van Tros opgelicht:

https://opgelicht.avrotros.nl/alerts/artikel/ondernemers-opgelet-er-zijn-oplichters-actief-tm-benelux-doet-aan-acquisitiefraude-met-domeinnamen/